< Tagasi postituste nimekirja

Olga Jakovleva: jooga kontoris ja elus

Olga Jakovleva: jooga kontoris ja elus

Olga Jakovleva on rõõmus ja emotsionaalne päikesekiir, kes on Rois töötanud poolteist aastat. Tema igapäevatööks on projektijuhtimine ehk teisisõnu klientide soovide täitmine ning nende elu paremaks tegemine. Olgal on aga Rois veel üks ülesanne täita. Tema juhendamisel tegelevad kolleegid kord nädalas ettevõtte ruumides joogaga.

Olga on tervisest pakatav noor naine ja nagu arvata võibki, on ta terve elu tegelenud spordiga: tõsisemalt tantsimisega ning harrastaja tasemel lumelauasõidu, sukeldumise, rulluisutamise ja palju muuga. 2011. aastal tuli ta Eesti meistriks bikini fitness’is.

Joogani jõudis Olga nii, et nägi kord jõusaalis olles gruppi inimesi end kõrvalruumis painutamas. Teda hakkas see huvitama ning tänaseks ei ole ta juba neli aastat ühtegi nädalat ilma joogaharjutusi tegemata mööda saatnud. Talle on see lausa vajadus või elustiil, mitte füüsiline treening.

Jooga treenib nii keha kui vaimu

„Jooga ei ole vaid neile, kes saavad jalga kaela taha panna või ilma probleemita oma varbaid puudutada. See pole üldse eesmärk. Tähtis on pühendada see tund, mil joogamatil ollakse, oma kehale ning olla kohal, siin ja praegu,“ teab Olga.

Jooga käigus skaneeritakse oma keha ja nii võib avastada mingeid valupunkte, mida varem polegi tähele pandud. Nüüd saab nendega tõsisemalt tegelema hakata. Ja kui keegi arvab, et jooga on vaid painutamine ja venitamine, siis ta eksib – see sisaldab ka palju jõu- ja füüsilisi harjutusi. Kui Olga joogaga alustas, võttiski ta seda kui keha vormis hoidmise viisi. Aegamisi hakkas talle aga avanema ka jooga vaimne maailm.

Olga ütleb, et joogaga tegelemine aitab näha oma elu hoopis teisest küljest ning võib öelda, et tema elu sai sellega uue alguse. „Jooga toob su ellu armastuse, avab südame ning aitab oma hinge ja iseennast paremini mõista,“ ütleb ta. „Jooga muudab kõike. See muudab su tuju, mõtlemist, tervist; sa tunnetad oma keha kõrgemal tasemel.“ Enne joogaga alustamist oli ta hädas unega, aga tänu kaks korda nädalas tehtud hingamisharjutustele on see mure ammu unustatud.

Sama tähtis kui muutused kehas ja tervises, on emotsioonid, mida jooga on õpetanud kontrollima. „Kui ma midagi teen, teen seda teadlikult. Kui ma näitan oma emotsioone välja, siis ma teen seda teadlikult. Neil ei ole minu üle võimu.“

Ehkki Olga elu sai koos joogaga uue tähenduse, ei täida see kogu tema elu. „Ma ei istu terve päeva matil ja ei mediteeri,“ naerab ta. „Tegelen paljude asjadega, näiteks reisin ja käin karaoket laulmas. Võtan joogast jõudu ja tarkust ja viin selle mujale oma ellu.“

Kontoritöötaja nagu küsimärk

Olga tundis, et tahab jooga põnevat maailma ja oma teadmisi teistega jagada ning hakkas esialgu sõpradele tunde andma. Sealt hakkas idanema mõte, et miks mitte pakkuda seda võimalust ka kolleegidele, kes istuvad reeglina suure osa päevast kontorilaua taga.

„Kontoritöötaja jaoks on jooga eriti vajalik, sest me istume terve päeva ühes asendis, lihased aga harjuvad sellega. Neid on vahepeal vaja venitada ning jooga õpetab ka rühti hoidma, et õla- ja kaelalihased ei oleks pinges. Kui töös on palju stressi, tekivad kehas sellised blokid, mida me ise tähelegi ei pane. Need tekivad ajapikku – selg muutub iga päevaga aina kumeramaks ning ühel päeval olemegi kõverad nagu küsimärk,“ hoiatab Olga.

Pärast uute teadmiste kogumist Indias otsustas ta, et aeg on küps, ning pakkus Roi juhile välja võimaluse kolleegidele joogatunde anda. Sellest haarati kinni, osteti matid ning tänaseks on tänulikke kolleege, kes kord nädalas Olga juhendamisel joogatunnis kokku saavad, Roi ridades terve hulk.

Alguses oli huviliste hulgas ka mehi, aga nemad on tänaseks loobunud. „Roi naised käivad joogatundides hoolega, mehed ei ole selle kasust veel aru saanud,“ naerab Olga. Ta lisab, et tegemist on ilmselt stereotüüpse mõtlemisega, mille järgi jooga on ainult naistele. Meestel on tegelikult joogast võimalik sama palju võita.

Ühine trenn kasvatab meeskonnavaimu ning muudab tööõhkkonda


Meeskonnavaimule aitab ühine trennitegemine kindlasti kaasa ja sellepärast soovitab Olga seda ka teistele ettevõtetele: „Jooga sobib kontoriinimestele lihtsalt nii hästi.“

Ta näeb, et joogaharjutused on jõudnud ka töölaudade taha. Paljud kolleegid panevad stressiolukorras käed kokku ning tuletavad endale meelde, et kõige tähtsam on olla rahulik ning suunata fookus probleemi lahendamisele, mitte oma emotsioonidele. See ongi jooga üks paremaid mõjusid inimestele. Nad muutuvad rahulikumaks, arenevad ning selle kaudu muutub õhkkond ka paremaks.

„Töös ei ole kõige tähtsam arvuti taga istumine. Väga oluline on seegi, millises õhkkonnas tööd tehakse ning kas kontoris on positiivne vibe. Kui meie kontoris on hea aura, tuleb meile ka kliente rohkem, sest me ise oleme rõõmsad ja abivalmis,“ ütleb Olga.

Igaühel on oma tee

Jooga õpetab emotsioone kontrollima, nagu öeldud. Kõik ei lähe alati hästi, on ka vähem edukamaid projekte või tööpäevi, aga see on igaühe enda otsustada, kuidas ta sellesse suhtub. „Kui me võtame ebaõnnestumist kui kogemust ja võimalust õppida, siis me areneme ning saame edaspidi ettevõtte tegemistesse rohkem panustada,“ ütleb Olga.

„Joogastuudiotes ei ole isegi peegleid, et me ei hakkaks ennast teistega võrdlema. Samamoodi on tööl. Igaüks annab endast igal juhul parima. Tuleb vaadata suuremat pilti – ettevõte on edukas tänu igaühe panusele. Meil kõigil on oma valikud. Pole olemas ühte õiget elu, see on kõigi jaoks erinev. Kui pead kinni sellistest üldistest põhimõtetest nagu armastus, austus ja aitamine ning naeratad maailmale, siis naeratab maailm sulle kindlasti vastu,“ võtab Olga jutu kokku.